© Shutterstock.com
Maatregelen tegen salmonella na overleg met pluimveesector
donderdag 6 november
rijksoverheid.nl - Na zorgwekkende cijfers over een verhoogd voorkomen van Salmonella Enteritidis in de Nederlandse pluimveesector sinds mei 2023, heeft de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) Femke Wiersma de sector gevraagd om extra maatregelen te nemen. Om deze stijging, van minder dan 2% naar ongeveer 4%, tegen te gaan, heeft de Nederlandse pluimveesector maatregelen genomen, vooruitlopend op eventuele verplichtende maatregelen.
Stijging ziektegevallen
Salmonella Enteritidis is een bacterie die vooral ziektegevallen veroorzaakt door contact met of het eten van besmet voedsel, met name rauwe of onvoldoende verhitte eieren. Mensen die deze bacterie oplopen krijgen voornamelijk te maken met darmklachten, maar besmetting kan ook leiden tot ernstigere klachten zoals koorts. Sinds mei 2023 zijn er meer leghennen en mensen die deze bacterie oplopen. Dit vormt een risico voor de volksgezondheid en de voedselveiligheid, waardoor aanvullende maatregelen nodig zijn.
Lees verder...
Maatregelen tegen salmonella na overleg met pluimveesector