© Jena Edwards
Ruwe haai baart in de Waddenzee
dinsdag 26 juli
rootsmagazine.nl - Vier pasgeboren ruwe haaien werden afgelopen week door onderzoekers opgevist uit de Waddenzee. Het dier gebruikt de Waddenzee (weer) als plek om zich voort te planten. Goed nieuws: wereldwijd gaat het slecht met de ruwe haai.
Behoorlijk grote – maar voor mensen ongevaarlijke – haai
Een ruwe haai wordt zo’n 160 cm tot maximaal 2 meter lang en is daarmee een van de grootste haaiensoorten die langs de Nederlandse kust zwemmen. Hij kan duizenden kilometers afleggen en komt wereldwijd voor in gematigde zeeën, waar hij vooral vlak boven de bodem zwemt. Als zwemmer hoef je ‘m niet te vrezen: hij eet vooral vis, inktvissen en kreeftachtigen. Pas rond zijn tiende levensjaar wordt een ruwe haai geslachtsrijp: het mannetje wat eerder, het vrouwtje wat later. In de late lente of zomer baart het vrouwtje 6 tot 52 jongen; bij geboorte hebben die een lengte van zo’n 30-36 cm.
De ruwe haai mag dan ongevaarlijk zijn voor mensen, omgekeerd is dat zeker niet het geval. De ruwe haai is één van de meest beviste haaiensoorten. Hij is gewild vanwege zijn vlees, vinnen en leverolie – dat rijk is aan vitamine A.
Lees verder...
Deel dit bericht:
Ruwe haai baart in de Waddenzee