MEER GRIP OP PLANNING
Door de werkprocessen in de dierenartsenpraktijk beter en slimmer te organiseren, krijg je meer meer grip op je planning. Veterinair Capaciteitsmanagement biedt mogelijkheden om meer te doen met minder mensen. Maartje en Femke zijn in staat om jou handvatten te geven.
Wat ga je leren? Na het volgen van deze cursus is de cursist in staat om:
- Geneeskunde ten opzichte van diergeneeskunde
- Onvoorspelbaarheid in processen (Variabiliteit): theorie en praktische oefening
- Bezettingsgraad: Wanneer is druk te druk. Voorbeeld telefonie
- Soorten planning en Veterinair Capaciteitsmanagement
- Voorbeelden waarop je kan sturen: Semi-spoed plannen
- Introductie: proces denken / Lean management
Een vraag die regelmatig binnen komt: wat kunnen wij in de kliniek doen om nog efficiënter te werken zonder daarbij in te leveren op de kwaliteit van onze zorg?
Hierbij vallen een aantal dingen op:
- De problematiek in de planning wordt vaak ad-hoc opgelost, de oorzaken worden niet of nauwelijks onderzocht,
- Spreekuren lopen regelmatig uit,
- De pieken en dalen in het jaar lijken elk jaar weer een verrassing en er wordt weinig aan gedaan om dit behapbaar te maken,
- Verschillende soorten problemen rondom de telefonie. Zoals lange wachttijden, telefoon gaat op meerdere plekken in de praktijk af, onduidelijkheden over taken en verantwoordelijkheden, werkafspraken rondom de lunch, etc.
- Overwerken “hoort erbij” en er wordt weinig aan gedaan om dit te voorkomen....
Er is veel meer aan te doen dan je denkt:
- Er is veel data beschikbaar binnen de praktijken, alleen wordt er nog te weinig mee gedaan,
- Er zijn vaak grote verschillen in werkprocessen per praktijklocatie,
- Taakdifferentiatie wordt nog in beperkte mate in praktijk gebracht.
Herkenbaar? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Talloze voorbeelden laten zien dat door processen beter en vooral slimmer te organiseren, je meer kan doen met evenveel mensen, of hetzelfde kan doen met minder mensen.
Sommige oplossingen zijn klein en simpel, andere complexer zoals goed plannen. De ervaring laat zien dat planningsoptimalisatie niet iets is wat je er zomaar “even” bij doet: er zijn inmiddels ±5 miljoen wetenschappelijke artikelen geschreven over plannen in de (humane) zorg.
In de humane zorg is de ontwikkeling op het gebied van capaciteitsmanagement eerder ingetreden. Hier zien we al een zekere mate van volwassenheid ontstaan. Echter staat capaciteitsmanagement in de veterinaire wereld nog in de kinderschoenen en is dit begrip voor veel praktijken nog onbekend.
Wil jij meer grip op je planning? Wil je aan de slag met alle data die je eigenlijk al hebt?
Schrijf je dan in voor de training Veterinair Capaciteitsmanagement en Planning. Cursusdag 1: Maandag 18 november 2024 Cursusdag 2: Donderdag 23 januari 2025
|