In de operatiekamer is het niet weg te denken: de rol van de operatie-assistent. In de dierenartsenpraktijk moet een assistent veel weten van de anesthesie, maar wat is dan de rol van de operatie-assistent.
Deze cursus bestaat uit twee dagen, waarin de rol van de omloop en de operatie-assistent worden besproken en geoefend in zowel theorie als practicum. De cursus volgt op de cursus Zorg rondom de OK en de cursus Hechten en Verbanden, waarin de rol voorafgaand aan de ingreep en na de ingreep juist belicht worden. Deze kennis is noodzakelijk om deze cursus goed te kunnen volgen.
De docenten Bouvien Brocks als specialist chirurgie en Marleen Schuit als dierenarts en humane operatie-assistente nemen je mee in de wereld van de operatiekamer. Daarnaast hebben wij als gastdocenten Rene Pulles als expert voor gebruik van de electrochirurgie en Charlot Pfauth voor gebruik van de endoscopische instrumenten.
Wat ga je leren? Na het volgen van de cursus ben je in staat om:
- instrumenten te herkennen
- de rol van de omloop invullen: steriel aangeven, apparatuur rondom de ingreep in- en bijstellen, verwerken van laboratoriumonderzoek, opstellen van aanvragen, ontslaginstructies maken
- de rol van operatie-assistent invullen: instrumententafel opdekken, veel voorkomende ingrepen in hun stappen herkennen, juiste instrumentarium aangeven tijdens de ingreep, gebruik van electrocoagulatie en endoscopische apparatuur, het sluiten van de operatiewond
In de operatiekamer zijn minimaal drie rollen nodig om een operatie tot een succes te maken: de anesthesist, de chirurg en de operatie-assistent. De operatie-assistent kent op zich ook weer drie rollen:
- omloop, instrumenteren of assisteren.
- De omloop is verantwoordelijk dat alle materialen aangegeven worden, de communicatie met iedereen buiten de operatiekamer soepel verloopt, het verwerken van monsters verkregen tijdens de operatie (uitstrijkjes cytologie, weefselbiopten, kweken), het onderhoud van instrumenten en apparatuur en instellen van apparatuur.
- De rol van instrumenteren is te zorgen dat de chirurg het juiste en schoon instrument in hand gelegd krijgt. Dat betekent dat je de stappen van een ingreep moet begrijpen om te weten wat er nodig is.
- Het assisteren is ook daadwerkelijk mee-opereren: vasthouden van organen, coaguleren van weefsels, hechten van weefsels. Het laatste is aansluitend op de cursus 'Verbanden en hechten'.
In de gemiddelde dierenartsenpraktijk zijn de laatste twee rollen in een persoon gecombineerd. Dat brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee en kennis van materialen en operaties is daarbij essentieel.
Het ontslag van de patiënt uit de operatiekamer en het verwerken van alle documenten moet gestructureerd gebeuren om te zorgen dat alles goed verloopt. Denk maar eens aan weefsels, die belangrijk zijn om de prognose te kunnen geven. De klinische werkprocessen zullen besproken worden. Deze cursus kun je uitbreiden tot een derde dag. Hierbij gaan we een hele dag aan de slag met orthopedische instrumenten, operaties en materialen. We combineren de theorie met een dry lab, waar je zelf leert boren om te voelen hoe dit gaat. Dit onderdeel wordt gegeven in samenwerking met Arthrex. Deze derde dag wordt georganiseerd op inschrijving bij voldoende animo.
Tenzij anders vermeld vergt deze cursus geen voorbereidingstijd/studiebelasting, het studiemateriaal is inbegrepen en standaard geldt voor onze cursussen geen vrijstelling.
|