In de gevorderden cursus cytologie gaan we verder waar we gebleven waren na de beginners cursus. In deze module wordt het lymfoïd weefsel (zowel lymfeknopen, thymus als milt), alsmede de cytologie van het urogenitaal apparaat, beenmerg, lever, synovia, mammatumoren en respiratie tractus besproken en geoefend.
Wat ga je leren? In de module voor gevorderden leer je:
- Kenmerken en zelf beoordelen lymfoïd weefsel (milt, lymfeklier en thymus)
- Kenmerken en zelf beoordelen cytologie urogenitaal apparaat en lever
- Kenmerken en zelf beoordelen van beenmerg
- Kenmerken en zelf beoordelen van mammatumoren, synovia en respiratie tractus
In deze cursus ligt de nadruk op oa lymfoïd weefsel, urogenitaal apparaat, lever, beenmerg en synovia
In deze cursus voor gevorderden is er naast theorie veel aandacht voor het zelf oefenen met beoordelen van cytologische preparaten. Deze module is opgebouwd uit 2 volledige dagen waarin het volgende aan bod komt:
Dag 1: Cytologie van lymfoïd weefsel. Dunne naald biopten zijn uitermate geschikt om de onderliggende oorzaak van lymfeklier- en milt vergroting te onderzoeken. Naast het normaal beeld, zullen de karakteristieken van reactiviteit, ontsteking, uitzaaiingen en de verschillende typen maligne lymfoom behandeld worden. In de middag gaan we verder met de kenmerken en cytologische beoordeling van het urogenitaal apparaat en de lever.
Dag 2: Op de 2e dag van deze module komen de kenmerken en zelf leren beoordelen van beenmergbiopten aan bod. In de middag staat het onderzoek van de respiratie tractus, mammatumoren en synovia centraal
Tenzij anders vermeld vergt deze cursus geen voorbereidingstijd/studiebelasting, het studiemateriaal is inbegrepen en standaard geldt voor onze cursussen geen vrijstelling.
Het is de bedoeling dat u de eigen microscoop meeneemt. De docent beveelt dit ook met klem aan aangezien u hier ook dagelijks door zult kijken.
De dagen van deze module zijn:
- 10 september 2024
- 8 oktober 2024
|