Een goed uitgebalanceerde rantsoen en voedingsmanagement staan aan de basis van diergezondheid. Tijdens een eendaagse cursus ‘Voeding voor de (melk)geitenhouderij’ brengt de GD u, onder leiding van dierenartsen kleine herkauwers Piet Vellema en Eveline Dijkstra, bij op de actuele kennis over voeding in de melkgeitenhouderij. Hierbij zal tijdens een eerste theoretisch gedeelte de aandacht liggen op de anatomie en fysiologie van het maagdarmkanaal van geiten en hoe deze vervolgens kunnen worden beïnvloed door het rantsoen. We zullen ons richten op zowel de verschillende fases in opfok evenals de lacterende melkgeiten waarin belangrijke risicofactoren aan bod komen.
In het tweede deel van de cursus brengen we de theorie in praktijk. Een rondleiding op melkgeitenbedrijf De Juliushoeve, te Kamperveen, met een recent vernieuwde opfoklocatie biedt de mogelijkheid om onderling ervaringen uit te wisselen met betrekking tot de voeding en het bijbehorende management.
Voorbeelden van zaken die aan de orde komen:
- Biest van eigen moeder, biest van rund en kunstbiest: voor- en nadelen van één ten opzichte van andere bron van de biest; ziekterisco’s: paratbc, CAE, salmonellose, bloedarmoede;
- Kunstmelk: melkeiwit ten opzichte van plantaardig eiwit; consequenties voor verteerbaarheid en groei;
- Spenen: manier van spenen in relatie tot pensontwikkeling en opname van ruwvoer en krachtvoer;
- Enterotoxaemie, CCN (cerebrocorticale necrose of hersenschorsversterf), penacidose of pensverzuring, afwijkingen is samenstelling mineralen en als consequenties daarvan bijvoorbeeld kopervergiftiging en koperdeficiëntie: mogelijkheden om problemen te voorkomen;
- Optimale groei ten opzichte van maximale groei.
|