Dierenartsen zijn het eerste aanspreekpunt voor de veehouder bij verwerpers. Zij komen regelmatig over de vloer en nemen bloed af bij verwerpers, of laten de verworpen vrucht liefst met nageboorte inzenden voor sectie. Om u als dierenarts goed te informeren heeft GD Academy een speciale cursus van een halve dag ontwikkeld. Drie specialisten nemen u mee in de mogelijke oorzaken en nieuwste diagnostiek. Uiteraard ook met het doel om verwerpers zoveel als mogelijk te voorkomen.
Deze middag trapt rundveedierenarts Debora Smits af met een overzicht van de verwerperproblematiek. Zij belicht definities en anamnese en gaat daarna in op zowel infectueuze oorzaken als andere redenen voor verwerpen. Vervolgens vertelt patholoog Klaas Peperkamp meer over de diagnostiek bij de verworpen vrucht. Wanneer is het verstandig om in te sturen? Wat treft hij zoal aan? Rundveedierenarts Thomas Dijkstra gaat tenslotte dieper in op vier infectueuze oorzaken van verwerpen: Salmonella, Neospora, Q-koorts en Chlamydia. Hoe voorkom je dat deze kiemen opnieuw problemen veroorzaken?
Aan de orde komt onder meer:
Helicopterview: wat is de protocollaire aanpak van het verwerpersprobleem?
Welke vragen stel je als dierenarts aan de veehouder?
Welke oorzaken zijn er voor verwerpen?
Wat treffen we aan in de sectiezaal?
Het is verplicht om bij vruchten ouder dan 100 dagen bloedonderzoek te doen, maar wanneer kies je voor sectie?
Een theoretische en praktische cursus met diagnostisch onderzoek waarin actuele kennis wordt gedeeld over verwerpen bij rund.
Doelgroep: dierenartsen Investering: 599 euro (exclusief BTW) inclusief lunch De cursus is aangemeld bij het CKRD voor accreditatiepunten.